KMC Avlsnyt

Ukrudtsbekæmpelse efter fremspiring

17.05.2018

Kartoflerne er nu for alvor på vej op, og mange marker er allerede behandlet første gang mod ukrudt, eller er stærkt på vej dertil.

Med udsigt til fortsat lunt og solrigt vejr, vil der fortsat være meget fart på kartoflernes udvikling, men selvfølgelig også på nyfremspiret ukrudt.

Fremspiring af kartofler. Kardal d. 14. maj 2018.

Hold øje med nyfremspiret ukrudt!

Ved opfølgning på første ukrudtssprøjtning med Titus på nyfremspiret ukrudt, er det vigtigt at timingen er perfekt, for at opnå en god effekt af sprøjtningen. Der skal behandles på ukrudt med kimblade, og det er særligt vigtigt med problemukrudtsarter som vej- og snerlepileurt.

Der behandles ca. 10 dage efter første sprøjtning med 15 gram Titus + spredeklæbemiddel. Er pileurter blevet for store, kan det være nødvendigt at bruge 20-30 gram Titus + spredeklæbemiddel, for at bremse deres vækst.

Snerle-pileurt, hvor første løvblad er på vej. Foto 17. maj 2018.


Er kartoflerne alligevel spiret frem inden første ukrudtssprøjtning, kan glyphosat udskiftes med Reglone, og der laves en afsvidning i stedet for. Selvom de fremspirede kartofler bliver bremset i deres vækst, er det stadigvæk en bedre løsning end en beskidt mark.

For at få en optimal ukrudtseffekt, skal der behandles sidst på dagen, gerne i overskyet vejr, så Reglone når at fordele sig, inden Reglone “brænder” ukrudtet.Kartoffel ramt af Reglone. Kardal d. 17. maj 2018. Nye skud er ikke påvirket.


Bekæmpelse af melder kan ske efter fremspiring med MCPA. Vigtigt at justere dosis af MCPA ned i godt vejr, da en lille dosis fint kan bremse melder. Vær specielt opmærksom på, om kartoflerne er stresset af vandmangel. Her er kartoflerne mere følsomme for brug af MCPA.


Boxer anvendes til bekæmpelse af sort natskygge som opfølgning på de første ukrudtsbehandlinger. Det vil typisk være i forarge, sammenpløjninger eller gamle læhegn. Boxer anvendes når kartoflerne er 15 cm høje, og ofte vil kartoflerne blive sat lidt tilbage af behandlingen.

Generel anbefaling

Efter fremspiring

Behandling Midler Bemærkninger
Generel ukrudtssprøjtning 15 gram Titus + spredeklæbemiddel
15 gram Titus + spredeklæbemiddel
Max 10 dage efter første sprøjtning
Max 14 dage efter første Titussprøjtning
Fremspirede kartofler 1,0-1,5 l Reglone + spredeklæbemiddel Kun en nødløsning hvis glyphosatsprøjtningen ikke lykkedes eller ikke kan udføres. OBS. på melder

Melder

0,03-0,10 l MCPA I 2. Titussprøjtning
Juster dosering efter vejr og ukrudtets størrelse.
Sort natskygge 2,5-3,0 l Boxer Kun hvis der ikke er behandlet med Novitron eller Command inden fremspiring. Når planterne har en højde på ca. 15 cm.

 

Generelle bemærkninger

Reglone
0,1 l spredeklæbemiddel pr. 100 l vand.

Titus
0,2 l spredeklæbemiddel pr. 100 l vand.


Læs mere om ukrudtsbekæmpelse i Dansk Kartoffelstivelse 2018 nr. 1 og 2.

 

 

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK