KMC Avlsnyt

Oversigt over resultaterne fra 3. prøveopgravning 2025

16.09.2025

Resultaterne fra 3. prøveopgravning (15. september til 16. september 2025) fra AKD og AKK er nu kommet, og resultaterne fra prøveopgravningerne kan ses i nedenstående tabeller. Det har været meget spændende at se tilvæksten frem mod 3. prøveopgravning, specielt i forhold til det høje stivelsesudbytte ved 1. og 2. opgravning og den fremskredne afmodning.

 

Prøveopgravninger, 1. opgravning 2025
Fabrik Tdr./ha % stivelse Tdr. stivelse/ha
AKD 395 18,1 71,9
AKK 482 18,9 91,5
Gennemsnit 432 18,4 80,2
       
2024 322 16,4 54,3
2023 342 16,1 55,6
2022 379 17,1 64,9
2021 299 16,9 50,7
2020 364 16,9 61,6
2019 392 17,2 67,3
2018 429 18,3 78,4
2017 360 16,1 57,7
2016 328 17,2 56,3
2015 316 15,8 50,5
2014 441 18,0 79,7
Gennemsnit 361 16,9 61,5

 Gennemsnit stivelsessorter. Ikke pulver- og chipskartofler.

 

Prøveopgravninger, 2. opgravning 2025
Fabrik Tdr./ha % stivelse Tdr. stivelse/ha
AKD 518 21,2 110,1
AKK 552 21,7 119,9
Gennemsnit 532 21,4 114,2
       
2024 491 19,8 97,8
2023 482 19,3 93,1
2022 500 19,8 98,8
2021 432 19,4 83,8
2020 503 19,1 95,8
2019 505 19,0 95,6
2018 550 18,4 100,7
2017 512 18,4 94,1
2016 459 19,2 87,7
2015 456 19,0 86,9
2014 549 18,7 102,7
Gennemsnit 494 19,1 94,3

 Gennemsnit stivelsessorter. Ikke pulver- og chipskartofler.

  

Prøveopgravninger, 3. opgravning 2025
Fabrik Tdr./ha % stivelse Tdr. stivelse/ha
AKD 599 21,6 129,7
AKK 679 20,9 141,6
Gennemsnit 631 21,3 134,5
       
2024 583 21,2 123,8
2023 580 20,2 116,9
2022 599 20,6 123,2
2021 543 21,1 114,2
2020 608 19,6 118,6
2019 592 19,7 116,3
2018 609 18,6 113,3
2017 607 19,6 118,4
2016 536 20,1 107,2
2015 537 19,7 105,8
2014 620 19,0 117,5
Gennemsnit 583 20,0 115,9

 Gennemsnit stivelsessorter. Ikke pulver- og chipskartofler.

 

Stivelsesudbyttet er ved tredje prøveopgravning fortsat på et meget højt niveau, det højeste siden 2014. Det er fortsat drevet af en høj stivelsesprocent, selvom den i gennemsnit er stagneret over de sidste 3 uger, så er knoldudbyttet steget med ca. 100 hkg i perioden. Det giver en gns. tilvækst på 1,0 hkg stivelse pr. dag.

Stivelsesudbyttet er fortsat ca. 20 hkg stivelse over det gennemsnitlige niveau, og har således fastholdt dette niveau fra første, anden til tredje prøveopgravning, selvom afmodningen har været fremskredet med baggrund i tidlig lægning, god fremspiring og gode vækstbetingelser med rigtigt ”kartoffelvejr”.

Mange uvandede kartoffelarealer har været presset af vandmangel, og det giver sig også til udtryk i nogle af tallene i prøveopgravningerne, men slår ikke forholdsvis igennem. Resultaterne dækker som altid over en meget stor spredning mellem marker.

 


Sorter

I nedenstående tabel er listet de primære stivelses- og pulversorter, som dækker over 80 % af arealet.
Af de sorter, som anvendes i den første del af kampagnen, klarer Stratos sig fortsat godt ved tredje opgravning, hvor knoldudbyttet er over sortsgennemsnittet, og giver det højeste stivelsesudbytte over de sidste 11 år.

Af de sorter, som anvendes senere i kampagnen, fylder Kuras fortsat meget af stivelsesarealet. Kuras har også klaret sig godt og over sortsgennemsnittet og på niveau med de bedste år ved tredje opgravning, hvor både knoldudbytte og stivelsesprocent driver stivelsesudbyttet op.

Saprodi klarer sig fortsat rigtig godt ved tredje prøveopgravning, og har det højeste knold- og stivelsesudbytte for sorten på nuværende tidspunkt.

Ydun har virkelig klaret sig godt ved tredje prøveopgravning, og lukreret på tidlig lægning. Både knoldudbytte og stivelsesprocenten er på det højeste niveau for sorten på nuværende tidspunkt.

 

 

Sorter, 3. prøveopgravning
  2025 2024 2023
Sort Hkg/ha Stiv. % Hkg stiv./ha Hkg/ha Stiv. % Hkg stiv./ha Hkg/ha Stiv. % Hkg stiv./ ha
Kuras 657 19,7 129,9 617 20,0 123,4 628 18,7 117,7
Saprodi 686 19,5 133,7 - - - 550 19,9 109,0
Stratos 601 23,6 149,1 587 21,6 122,7 568 20,2 114,4
Ydun 635 23,6 149,1 587 22,7 133,1 563 22,3 125,6
                   
Verdi 581 20,0 116 521 20,4 106,3 482 19,6 93,8

 

Der er så få opgravninger i Saturna, at data ikke vises. Der er flere opgravning bag tallene for Verdi, som virkeligt har klaret sig godt med det højeste knoldudbytte over de sidste 15 år. Det udmønter sig i at Verdi er ca. 14 hkg stivelse over sortsgennemsnittet ved tredje opgravning.

 


Perspektiver

Vækstsæsonen startede med ret optimale forhold for tidlig lægning af kartofler hen over en lang periode. Det gav tidlig fremspiring med forholdsvis få problemer under fremspiring, så etableringen har nærmest været optimal i 2025.

Slut maj og starten af juni bød på meget tørre forhold, hvor opstart af vanding i kartofler gik i gang, men siden ultimo juni er der generelt kommet tilstrækkelig nedbør, så vanding ikke har været nødvendigt. Juli måned har budt på rigtigt “kartoffelvejr”, rigeligt med nedbør og moderate dagtemperaturer, når vi ser bort fra de første dage i juli måned. Der har de sidste 3 uger været mere varierende vejr, som har givet nedbør og god vækst til følge.

Behandling mod kartoffelskimmel lakker nu mod enden, og selvom det generelt er gået godt, så har der områdevis været problemer med skimmel. Det viser fortsat den skrøbelige situation, vi som erhverv står i.

Selvom tendensen er et stivelsesudbytte over normalen både ved første, anden og tredje prøveopgravning, så har et af de store spørgsmål været, om tempoet i tilvæksten kan fastholdes frem imod tredje prøveopgravning, som i gns. over de sidste 11 år har været 1 hkg stivelse i tilvækst pr. dag. Tallene fra prøveopgravningerne har vist, at det har været muligt at opretholde tilvæksten frem til tredje prøveopgravning.

Mange marker er under kraftig afmodning, hvilket især skyldes de sekundære svampesygdomme i Potato Early Dying (PED) komplekset (kransskimmel/visnesyge, black dot). Disse svampesygdomme må efterhånden tilskrives en større og større betydning for afmodningen af kartoffelmarkerne.

Personligt log ind

Indtast dit personlige brugernavn og adgangskode for at få adgang til beskyttede nyheder og meddelelser
Log ind
Glemt brugernavn eller adgangskode?
Websitet anvender cookies til at huske dine indstillinger og til statistik. Denne information deles med tredjepart.
Læs mere om cookies

LUK